2018 irrational library
2018 alper kekec
2018 greypants

Recordaantal bezoekers op editie oost #FOS16


Foto: Willem Melssen

De tweede zondag van Festival De Oversteek 2016 was de best bezochte editie ooit. Honderden enthousiaste bezoekers gingen op cultureel avontuur aan de oevers van de Waal. Er waren zo’n 30 voorstellingen te zien op maar liefst 14 locaties oostelijk van de Waalbrug in Nijmegen-Noord. De eerste foto's staat inmiddels online.
 
De Kas
De dag werd geopend met een breekbaar pianoconcert van Pieter de Graaf in een historische tuinbouwkas in Lent. De Utrechtse pianist, ook actief in het orkest van Kyteman, speelde solo een grotendeels geïmproviseerde set. In de Kas waren later die dag ook Carol van Dijk en Peter Visser te zien van Bettie Serveert. Ze speelden voor het eerst werk van hun nieuwe plaat, die in het najaar verschijnt. Voor kinderen was de Kas een populaire trekpleister. Eric Borrias, één van de meest gevraagde vertellers van Nederland, vertelde hier De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween. Tussen alle voorstellingen door schilderde Sharista Bechan kinderen in alle kleuren van de regenboog.
 
Bijzondere monumenten
Festival De Oversteek vond plaats op een aantal markante cultuurhistorische gebouwen. In een historisch pompstation uit 1935 speelde Philip Bosschaerts, voorman van Mintzkov, zijn nieuwe solovoorstelling. Ook Lotte Lentes, onderdeel van het literair agentschap van Wintertuin, droeg hier voor. In een Bemmels Dijkmagazijn uit 1860 trad muzikant en illustrator Niek Pronk op met een verrassende combinatie van indiefolk en visuals. Even verderop, in de vijftiende eeuwse Nederlands Hervormde Kerk, was de verstilde luisterfolk van Chantal Acda te horen. Acda, geboren in Helmond en inmiddels al jaren woonachtig in Vlaanderen, speelde onversterkt en maakte zo optimaal gebruik van de bijzondere akoestiek van de kerk.
 
Natuurlijke locaties
Op de Doornikse Natuurakkers, een rijk en veelzijdig cultuurlandschap rond Landgoed Doornik, was een bomvol programma. Hans Sibbel, beter bekend als Lebbis, liet zien dat hij als cabaretier vaak sneller is dan zijn eigen schaduw. Ook op de Doornikse Natuurakkers: het Nijmeegse dansduo LEF met de nieuwe voorstelling Stuck, en 9x13, een theatrale fanafare en de meest swingende rouwstoet ooit. Op de Drempel, die eiland Veur-Lent verbindt met het vasteland in het noorden, konden bezoekers een zonneprint maken bij 8 MINUTE TIME TRAVEL. Op een Waalstrandje op eiland Veur-Lent, een eindje struinen vanaf de historische bunker, was danstheater van het Arnhemse impro vi. Ook op een iets noordelijker gelegen Waalstrandje, was theater en dans. Cie. Perelman speelde hier de nieuwe voorstelling Zu den Sachen selbst. Riedon van den Berg & Chaiara Ferraglia dansten You & I, één van de hoogtepunten van afgelopen editie van Theatraal AM Waal. Ook in het zand, maar dan onder de massieve pijlers van de Waalbrug in het Bastion, was VER- van by BY te zien: een bijzondere combinatie van moderne dans en klankkunst. In het Sprokkelbos liet De Stilte kinderen spelenderwijs kennismaken met moderne danskunst en zorgde Malibu er met vrolijke muziek voor dat de nazomer nóg wat harder schijnen.
 
Avontuurlijk muziekprogramma
Bezoekers ontdekten veel nieuwe bands en artiesten. Popronde-talent AAPNOOTMIES liet gloedvolle, Nederlandstalige liedjes horen in de intieme huiskamer van De Kleine Wiel. Een schuur op het erf van LuilekkerLent, normaal bevolkt door boerderijdieren, veranderde voor even in poppodium. S.T. Cordell, met leden van o.a. Beukorkest, speelde hier analoge dancemuziek. Het Vlaamse KRANKLAND, met leden van bands als Magnus en Amatorski, liet de kleurrijke muziek horen van debuutalbum Wanderrooms. In Kunst en Koken bracht Marc van der Holst een muzikale ode aan Gerard Reve met zijn project The Avonden. In de kapschuur van Doornikshof, verscholen tussen noten- en fruitbomen, liet de Amsterdamse band Rivers een volstrekt eigen interpretatie horen van aloude americana.
 
Struintochten door de polder
Bezoekers die even genoeg hadden van muziek, theater, dans of literatuur, konden genieten van bijzondere struintochten. Bezoekers leerden veel bij over natuur en cultuurhistorie tijdens een struintocht door de Bemmelse Waard, onder begeleiding van De Bastei. Ook was er een nieuwe editie van Expeditie Noord. Kunstenares Eva Olthof nam bezoekers mee voor een avontuurlijke performancewandeling over eiland Veur-Lent, en liet het landschap door haar ogen zien.
 
Festival De Oversteek 2017
Volgend jaar is op nieuw een editie van Festival De Oversteek. Voor de negende keer trekken we erop uit voor voorstellingen, natuur en cultuurhistorie aan de oevers van de Waal in Nijmegen-Noord. Schrijf de data alvast op in je agenda: zondagmiddag 3 en 10 september. Tot dan!