2018 irrational library
2018 alper kekec
2018 greypants

Aanstaande zondag XL-editie oost


Foto: Willem Melssen

Op zondag 11 september is een extra grote editie oost van Festival De Oversteek. In totaal zijn er zo’n 30 voorstelling op 14 locaties ten oosten van de Waalbrug in Nijmegen-Noord. Optredende artiesten zijn o.a. Lebbis, Bettie Serveert en Philip Bosschaerts (Mintzkov). Kunstenares Eva Olthof neemt je tijdens Expeditie Noord mee voor een avontuurlijke performancewandeling over eiland Veur-Lent. Alle optredens zijn kleinschalig en vinden plaats op verrassende, groene locaties.
 
Hoogtepunten
Cabaretier Hans Sibbel, beter bekend als Lebbis, speelt in een groen amfitheater fragmenten uit zijn laatste voorstelling De Paardenpoetser. In een historische tuinbouwkas treden Carol van Dijk en Peter Visser van Bettie Serveert op, vaandeldragers van de nederindie. Ook in de Kas: de openingsvoorstelling van pianist Pieter de Graaf, onderdeel van het Kyteman-orkest. Hij speelt solo verstilde pianocomposities en improvisaties. Philip Bosschaerts, voorman van de Vlaamse indieband Mintzkov, speelt op Festival De Oversteek voor het eerst zijn solovoorstelling Dark Early Morning Light. Hij doet dit tussen de loden buizen van het historische pompstation Das Kabinett.
 
Nieuwe locaties
Festival De Oversteek is voor het eerst op eiland Veur-Lent. Kunstenares Eva Olthof neemt je tijdens Expeditie Noord mee voor een avontuurlijke performancewandeling over het eiland. In het Bastion, het stoere nieuwbouwcomplex onder de Waalbrug, brengt by BY een muzikale dansvoorstelling. Op een goed verborgen waalstrandje speelt danstheater impro vi. Even verderop, op de drempel over de Spiegelwaal, maken bezoekers hun eigen zonneprint bij 8 MINUTE TIME TRAVEL. Een andere nieuwe locatie is de Doornikse Natuurakker, met onder meer het Nijmeegse dansduo LEF en neo-fanfare 9x13. Ook nieuw is het Sprokkelbos, waar Malibu het beste van de jaren negentig opnieuw tot leven brengt.
 
XL-editie oost
Festival De Oversteek presenteert een uitgebreid programma in alle genres. AAPNOOTMIES laat poppy, Nederlandstalige muziek horen in De Kleine Wiel, onderdeel van de duurzame nieuwbouwwijk Iewan. In LuilekkerLent speelt S.T. Cordell, met bandleden van o.a. Beukorkest, analoge dancemuziek. Ook KRANKLAND treedt hier op, een Vlaamse supergroep met muzikanten die eerder in o.a. Magnus speelden. In Bemmel spelen de Vlaamse singer-songwriter Chantal Acda (in een vijftiende eeuws kerkje) en Niek Pronk (in een historisch dijkmagazijn). Cie. Perelman en Riedon van den Berg & Chiara Ferraglia dansen op Waalstrandjes. Lotte Lentes en Jesse Laport dragen voor.
 
Kinderprogramma
Ook voor de jongste overstekers is genoeg te doen: in de Kas leest verhalenverteller Eric Borrias voor en schminkt Sharista Bechan. In het Sprokkelbos zijn korte dansvoorstellingen van De Stilte. Kinderen tot en met 15 jaar hebben gratis toegang voor het festival.
 
Festival De Oversteek
Festival De Oversteek is muziek, theater, dans, literatuur en beeldende kunst op landelijke locaties aan de oevers van de Waal in Nijmegen-Noord. Dit jaar is de achtste editie. Op 4 september was een geslaagde editie west op acht locaties oostelijk van de Waalbrug.
 
Tickets
Online dagkaarten voor 11 september kosten € 15,-. Bij alle locaties zijn kaarten ook contant te koop voor € 20,-.