2018 irrational library
2018 alper kekec
2018 greypants

Geslaagde editie west van Festival De Oversteek


Foto: Willem Melssen

Op zondagmiddag 4 september was editie west van Festival De Oversteek 2016. Honderden mensen bezochten zo'n twintig voorstellingen op acht unieke locaties aan de westzijde van de Waalbrug in Nijmegen-Noord. Bekijk een eerste selectie foto's op Facebook.
 
Hof van Holland
Mauro Pawlowski opende #FOS16 met nieuwe, Nederlandstalige nummers in Hof van Holland. De boerderijwoning en de erachter gelegen tuin en boomgaard, werden de hele dag goed bezocht. Er was dans van jonge makers (AnNaonymi en Jamie de Groot), verfrissende elektropop van Chop Wood en een voordracht van Else Kemps. Kinderen konden naar hartelust klauteren en spelen tijdens de voorstelling Klauterstout. Ook was er een expositie met schetsen van toekomstige kunstwerken voor Hof van HolLandArt te zien.
 
Improvisatie op locatie
Artiesten lieten zich tijdens Festival De Oversteek graag inspireren door de locatie waar zij speelden en het omringende landschap. Twee jonge muzikanten brachten een volledig geïnspireerde set ten gehore in Dijkhuis Gijs. Bram Stadhouders, jazzgitarist en componist, deed dat met jazzgitaar. Marlon Penninkhof speelde als Panenkov volledig elektronische muziek. Even verderop, in de kersenboomgaard aan de Zaligestraat, was Cie. Perelman te zien met de tragikomische voorstelling Zu den Sachen selbst. Ook deze voorstelling werd aangepast op de locatie.
 
Voorstellingen op eiland Veur-Lent
Voor het eerst presenteerde Festival De Oversteek voorstellingen op eiland Veur-Lent. In het Bastion, het stoere nieuwsbouwcomplex onder de pijlers van de Waalbrug, trad Lilian Hak op. Vanaf het Bastion vertrokken ook drie avontuurlijke performancewandelingen onder begeleiding van kunstenaar Wim Huijbers. Op een goed verscholen Waalstrandje nabij bij 885 was de solovoorstelling van Monique Hendriks te zien tegen een achtergrond van de historische binnenstad. Aan de voet van de jongste brug in het Rivierpark, de Zaligegbrug, droeg ex-campusdichter Wout Waanders voor.
 
Koken aan de Waal
Voor veel bezoekers was Koken aan de Waal een welkome rustplek. Er waren hapjes en drankjes verkrijgbaar uit eigen tuin- en boomgaard. Stephanie Struijk (in een vorig leven bekend als Stevie Ann), speelde Nederlandstalige liedjes die zij schreef tijdens een roadtrip door de Verenigde Staten met Daniel Lohues. Ander Nederlandstalig werk, maar dan met een Vlaamse tongval, werd gespeeld door Stoomboot, ofwel Niels Boutsen.
 
Lentse Oeverspelen
Festival De Oversteek was aanwezig op de Lentse Oeverspelen. In de Schuur van Henk, backstage bij Café De Zon, betrad het publiek even een andere wereld tijdens de zinsbegoochelende voorstelling van Carla Rósín Behal. En kwam weer met beide voeten terug op aarde dankzij de rootsy folkpop van Darlyn. Buiten speelde Theatergroep Troubamour een vrolijke voorstelling over de eeuwige zoektocht naar de prins op het witte paard.
 
Editie oost op 11 september
Aanstaande zondag is editie oost van Festival De Oversteek. Er zijn dan voorstellingen op maar liefst veertien locaties ten oosten van de Waalbrug. Enkele hoogtepunten: Lebbis, Bettie Serveert en Mintzkov-zanger Philip Bosschaerts. Ook zijn er opnieuw avontuurlijke performancewandelingen over eiland Veur-Lent. Tickets zijn  € 15,- zijn te koop in de ticketshop.