2018 irrational library
2018 alper kekec
2018 greypants

Gevarieerd programma op succesvolle oostelijke editie Festival De Oversteek


Foto: Willem Melssen

Op zondag 20 september streek Festival De Oversteek neer op negen locaties oostelijk van de Waalbrug. Opnieuw waren er zo’n 30 optredens te zien in het prachtige buitengebied van Nijmegen-Noord. Een eerste selectie foto's staat op de Facebookpagina van Festival De Oversteek.
 
Een historische tuinbouwkas diende als centrale locatie van het festivalgebied, dat zich uitstrekte van Lent tot Bemmel. Maarten Vos verzorgde er het openingsprogramma en toverde een heel concert uit zijn cello. Sue The Night, die deze zomer nog op het hoofdpodium van Best Kept Secret speelde, liet solo een verrassende combinatie van roots en indie-pop horen. Theatergroep De Wolven, eerder met veel succes aanwezig op Festival De Oversteek, presenteerde de nieuwe voorstelling Harder.Beter.Sneller. Afsluiter in de kas was de Utrechtse band The Maureens, die zonnige westcoastpop liet horen van het nieuwe album Bang the drum.
 
Tegenover de kas speelde Jaap Boots in Das Kabinett, een voormalig pompstation uit 1935. Boots, in een vorig leven radiopresentator voor de VPRO, zong en vertelde er in Donderweg over zijn leven in de fast lane van de popmuziek. Schrijver Willem Claassen en singer-songwriter Down in Norway speelden aansluitend de aangrijpende en tegelijkertijd komische voorstelling Sommige bomen houden hun blad langer vast dan andere.
 
Er waren optredens en voorstelling te zien op bijzondere locaties in de natuur. In Doornikshof speelde singer-songwriter Flip Noorman tussen de noten- en fruitbomen. Stephan Bikker danste op een waalstrandje met wilgen en de rivier als decor. Bezoekers die op de fiets de Waaldijk volgden richting Bemmel, genoten van een prachtig uitzicht over de uitwaarden. In het Dijkmagazijn was een voorstelling van Sjouk te zien over een meisje dat ademt en leeft op internet. De Vlaamse bluesmuzikant Tiny Legs Tim verraste er met deltablues die uit een ander tijdvak leek te komen. In de Nederlands Hervormde Kerk in Bemmel waren Franse chansons van Wotienke te horen en speelde Rabbits At Top Speed de muzikale theatervoorstelling Ik zou het liefde noemen.
 
Er waren ook opvallende binnenlocaties, zoals Iewan: een nieuwbouwcomplex dat volledig is opgetrokken uit stro, leem en hout. Hier speelde Utrechtse band La Corneille verstilde liedjes en schreeuwende rock. Even verderop keek het publiek naar de Nijmeegse singer-songwriter Lea Kliphuis, die last-minute Iris Penning verving in de knusse huiskamer van Kunst & Koken. 
 
De zevende editie van Festival De Oversteek werd knallend afgesloten met een optreden van zZz. De Amsterdamse band liet bewapend met slechts een orgel en drums een hypnotiserend en massief geluid horen. De schuur op het erf van LuilekkerLent, normaal gesproken bevolkt door pluimvee, trilde drie kwartier lang op zijn grondvesten.
 
Festival De Oversteek
Festival De Oversteek is muziek, theater, dans, literatuur en meer op bijzondere locaties aan de Waal in Nijmegen-Noord. In september 2016 is de achtste editie. Houd deze website in de gaten voor updates over het programma en volg Festival De Oversteek op Facebook en Twitter.