Atelier TAW: werkplaats voor dans en theater


Jonge, ambitieuze en talentvolle dans- en theatermakers opgelet: je kunt je tot 1 april aanmelden voor de derde editie van Atelier TAW. Atelier TAW is de werkplaats voor dans en theater Festival De Oversteek. Houd je van experimenteren met nieuwe vormen van dans en theater? Wil je een nieuwe voorstelling ontwikkelen op een groene en sfeervolle locatie aan de Waal in Nijmegen-Noord? En presenteer je jezelf graag op een uniek kunstenfestival in Oost-Nederland? Meld je dan vóór 1 april aan voor Atelier TAW! LET OP: om het aanmeldformulier in te kunnen vullen moet je eerst een Google-account aanmaken. Lukt het je niet om aan te melden? Stuur dan een mailtje naar Zoë Huisman: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

Atelier TAW: plek voor avontuur en experiment
Atelier TAW stuurt je buiten de gebaande paden. Je werkterrein is Nijmegen-Noord: een rauw, grotendeels onontdekt gebied, dat volop in ontwikkeling is. Je vindt er veel ongerepte natuur: Waalstrandjes, oude boomgaarden, natuurakkers en ooibosjes. Ook is er veel bijzondere cultuurhistorie: oude tuinbouwkassen, boerenschuren, dijkhuisjes, forten en bunkers. Al deze locaties bieden eindeloos veel ruimte voor avontuur en experiment. Atelier TAW daagt je uit om als pionier dit rauwe en onbetreden gebied te ontsluiten met vernieuwende voorstellingen, voor een breed publiek. Neem alvast een kijkje bij alle speellocaties van Festival De Oversteek in 2018.

Ruimte voor ontwikkeling
Je voert je voorstelling uit op Festival De Oversteek: een multidisciplinair, volwaardig podiumkunstenfestival dat de eerste twee weekenden van september zijn elfde editie beleeft. Hier speel je jezelf in de kijker voor een geïnteresseerd publiek, en aanwezige professionals. Op Atelier TAW leer je veel bij op creatief en productioneel gebied. In plaats van op een balletvloer, sta je met je voeten in het gras of het zand. Van beperkingen maak je een kracht. Een natuurlijke verhoging is een ideale plek voor een tribune. Oude, kromgetrokken perenbomen in een boomgaard zijn perfecte coulissen.

Voorwaarden
- Atelier TAW is er voor studenten, afgestudeerden én makers die al enige jaren werkzaam zijn;
- Alle vormen van theater en dans zijn welkom: moderne dans, muziektheater, teksttoneel, mime, performance, installaties en meer, zowel voor volwassenen als kinderen;
- Aanmelden kan individueel en als onderdeel van een groep;
- Atelier TAW ziet graag voorstellen voor nieuwe producties. Voorstellen voor bestaande producties zijn toegestaan, mits ze zijn aangepast voor een specifieke locatie;
- Neem een soort locatie op in je voorstel (zoals een boomgaard, een strandje, een weiland), of een specifieke locatie (zoals Fort Beneden Lent);
- Je kunt ook een nieuwe locatie voorstellen, die nog niet gebruikt is door Festival De Oversteek;
- Een voorstelling duurt 20 tot 30 minuten.

Selectiecriteria
- Atelier TAW geeft de voorkeur aan vernieuwende, kwalitatieve en artistiek uitdagende voorstellingen.
- Een goed voorstel heeft zeggingskracht. Maak duidelijk wat je beoogt met de voorstelling en welke keuzes daaraan ten grondslag liggen. En hoe krijgt dit uiteindelijk vorm in de voorstelling?
- We letten in het bijzonder op locatiegerichtheid: de mate waarin het voorstel is aangepast op een locatie. We vragen dan ook om een concept met daarin uitleg over locatiekeuze en de inhoud van de voorstelling. Hoe verbinden deze zich in de voorstelling?

Planning
Je kunt je tot 1 april aanmelden voor Atelier TAW. Uit het jaarlijkse aanbod van vijftig (groepen) makers, maakt een selectiecommissie op 1 mei een keuze uit tien (groepen) makers. De selectiecommissie maakt medio april een eerste selectie uit de aanmeldingen. In mei volgt een tweede selectie en lichten makers hun voorstelling toe. Op 1 juni is de definitieve selectie bekend.
De selectiecommissie bestaat uit afgevaardigden van de Nijmeegse podiumkunstensector: Stadsschouwburg Nijmegen en Concertgebouw De Vereeniging, De Lindenberg en LUX. Ook een vakdocent dans of theater van ArtEZ hogeschool voor de kunsten is commissielid. De uitvoering is op Festival De Oversteek, dat voor het eerst vier dagen plaatsvindt tijdens de eerste twee weekenden van september. Zowel op 1 als 8 september spelen vijf (groepen) makers. Alle voorstellingen zijn drie keer te zien.

Theatraal AM Waal
Atelier TAW is een vervolg op dans- en theaterfestival Theatraal AM Waal, dat van 2012 tot en met 2016 ieder jaar in april plaatsvond op diverse locaties in de Nijmeegse benedenstad. Veelbelovende makers van Theatraal AM Waal werden uitgenodigd hun productie ook uit te voeren op Festival De Oversteek. Met Atelier TAW krijgen makers voortaan de kans om direct aan de slag te gaan op Festival De Oversteek.

Aanmelden
Meld je aan voor Atelier TAW door vóór 1 april het online aanmeldformulier in te vullen. Een aanmelding is compleet met een korte synopsis van de voorstelling, informatie over de makers, een indictie van de speelduur en foto- en videomateriaal.

LET OP: om het aanmeldformulier in te kunnen vullen moet je eerst een Google-account aanmaken.