Atelier TAW: werkplaats voor dans en theater


Atelier TAW is de werkplaats voor dans en theater van Festival De Oversteek. Tien jonge, ambitieuze en talentvolle (groepen) makers uit heel Nederland waren sinds begin juni aan de slag met een nieuwe voorstelling op unieke binnen- en buitenlocaties aan de oevers van de Waal in Nijmegen-Noord. Hier lieten ze zich inspireren door natuur, cultuurhistorie en het omringende dynamische rivierenlandschap. Alle makers presenteerden hun voorstelling op 2 en 9 september tijdens Festival De Oversteek 2018.

Selectie
Uit ruim vijftig inzendingen maakte een selectiecommissie bestaande uit Cecile van de Berk (ArtEZ), Lieke Jordens (Stadsschouwburg Nijmegen en Concertgebouw De Vereeniging), Michèle Bouwmans (LUX), Heleen Kalkman (De Lindenberg), Margo Geers-Huntink (Festival op 't Eiland) en Mirte ten Broek (Festival De Oversteek) een keuze uit de volgende makers (in alfabetische volgorde):

AapjesCollective (Friederike Ruby, Lina Maidhof en Paula Pröbrock)
Bart Merks & Merel Franx 
Buro Nieuw Perspectief (Hans Vermunt en Rosanne Geerdes)
Chris Hillen en Mette Bunskoek
Elena Van Leuven, Eva March en Jilly Lukkesen 
Ellis van Veldhuizen
Ivana Diboune
ECHO (Stef Veldhuis en Julia Heider) 
The Hangman Radioshow (Camille Paycha, Thijs Veerman en Noortje Sanders)
Valérie Bongaarts

Zowel op 2 als 9 september speelden vijf makers. Alle voorstellingen waren drie keer te zien en duurden 20 tot 30 minuten.

Atelier TAW
Atelier TAW laat je het neusje van de zalm van jong dans- en theatertalent uit Nederland zien. We dagen makers uit om het avontuur en experiment op te zoeken en buiten de gebaande paden te treden. In alle voorstellingen ontdek je zo nieuwe vormen van dans en theater. Een bezoek aan de voorstellingen is ook een kennismaking met onontdekte locaties: rauwe, vaak ongerepte natuur en bijzondere cultuurhistorie. Goed verscholen Waalstrandjes, unieke ooibosjes, historische boomgaarden en tuinbouwkassen, boerenschuren en dijkhuisjes, forten en bunkers: de makers van Atelier TAW ontsluiten het voor je.

Ruimte voor ontwikkeling
Makers leren op Atelier TAW veel bij op creatief en productioneel vlak. In plaats van op een balletvloer, staan ze met hun voeten in het gras of het zand. Van beperkingen maken zij een kracht. Een natuurlijke verhoging is een ideale plek voor een tribune. Oude, kromgetrokken perenbomen in een boomgaard zijn perfecte coulissen. Tijdens het maakproces staan makers er niet alleen voor: naar eigen wens en inzicht krijgen ze begeleiding van professionals en vakdocenten.

Samenwerking
Atelier TAW werkt samen met twee culturele ketenintendanten uit Nijmegen: Keizer Karel Podia en filmhuis en cultureel podium LUX. Zij vaardigen beide een selectiecommissielid af. Ook is er een apart ontwikkelingstraject in samenwerking met ArtEZ Academie Arnhem.

Theatraal AM Waal
Atelier TAW is een vervolg op dans- en theaterfestival Theatraal AM Waal, dat van 2012 tot en met 2016 ieder jaar in april plaatsvond op diverse locaties in de Nijmeegse benedenstad. Veelbelovende makers van Theatraal AM Waal werden uitgenodigd hun productie ook uit te voeren op Festival De Oversteek. Met Atelier TAW krijgen makers voortaan de kans om direct aan de slag te gaan op Festival De Oversteek.