2018 rocco
2018 ariah
2018 LAVALU

Ga mee op Expeditie Noord!

ExpeditieNoordinfo

Voor de derde editie van Expeditie Noord ontwikkelen kunstenaars Maaike Jaspers en Pim Steinmann samen nieuw werk in het mini-atelier bij Hof van Holland/Art Laboratory. Ze laten zich inspireren door het dynamische rivierenlandschap van Nijmegen-Noord, en onderzoeken de toepassingen en manieren van waarnemen van het gebied. Tijdens Festival De Oversteek 2018 presenteren ze hun werk en nodigen ze je uit de omgeving met andere ogen te bekijken. Zij doen dit op 2 september vanaf Hof van Holland/Art Laboratory en op 9 september in het Bastion.

Dobberend op ontdekkingstocht
Maaike en Pim gaan tijdens hun werkperiode op expeditie; niet over land, maar op het water. In een dobberende podcaststudio onderzoeken ze het leven op en rondom de Spiegelwaal. Samen met personen die ze er ontmoeten brengen ze het gebied in kaart: in beeld en geluid. Ze verzamelen verhalen van bewoners, passanten, strandgasten of vissers, maar ook hun eigen gedachten, waarnemingen en ideeën. Hiervan maken ze een podcast, bestaande uit diverse audiofragmenten, en tekeningen. Ieder audiofragment en tekening hoor bij een bepaalde ontmoeting of locatie.

2 september: eilandje in de Spiegelwaal
Op zondag 2 september presenteren Maaike en Pim de tussenstand van hun onderzoek in de vorm van een interactieve plattegrond op een eilandje in de Spiegelwaal. Je kunt het eilandje goed zien vanaf de Zaligebrug: het is een zandplaat die groeit en krimpt naarmate het Waalwater lager en hoger staat. Normaal gesproken kun je er niet komen, tijdens Festival De Oversteek wel. Op de plattegrond vind je verschillende locaties die Maaike en Pim bezochten. Bij iedere locatie hoort een audiofragment. In het miniatelier op Hof van Holland/Art Laboratory kun je een expositie bezoeken van tekeningen die Maaike en Pim maakten tijdens hun werkproces.

Praktisch
Vanaf Hof van Holland/Art Laboratory loop je richting de Zaligebrug (vanaf de dijk zie je deze slingerende brug direct liggen). Aan het strandje bij de Zaligebrug kom je een aanlegpunt tegen, waar Maaike en Pim je ontvangen en in een bootje kunt stappen die je naar het eilandje brengt. Wandeling en boottocht duren samen ongeveer 15 minuten. Je kunt de audio-installatie op het eilandje zo lang bekijken en beluisteren als je wilt. Blijf je een kwartier, dan duurt je bezoek aan Expeditie Noord bijvoorbeeld 30 minuten. Let op: bij het in- en uitstappen in de boot kun je misschien een beetje nat worden. Trek daarom stevige schoenen of je laarzen aan. Of stap lekker in op blote voeten.

9 september: het Bastion
Op 9 september presenteren Maaike en Pim het eindresultaat van hun onderzoek in de vorm van een video-installatie in het Bastion. Hierin smeden zij alle audiofragmenten aaneen tot één groot verhaal, gecombineerd met videobeelden. De half uur durende video-installatie start om 12.45, 13.45, 14.45, 15.45 en 16.15 uur. Voor een optimale beleving raden we je aan de installatie vanaf de start te zien.

Pim Steinman 700

Pim Steinman

Pim Steinmann (1989) woont, schrijft en tekent in Breda. Na jaren tekeningen en sculpturen te hebben gemaakt die hem het gevoel gaven alsof je 'erbij had moeten zijn' groeide bij Pim het besef dat een kunstwerk bestaat uit een reeks momenten. In het medium van de spoken word performance vond Pim wat voor hemzelf de meest effectieve manier was om een werk te maken. Door gebruik van voorwerpen en een decor te beperken of vaak zelfs afwezig te laten zet hij nu bewust het moment in als werk.

In 2017 studeerde Pim Steinmann af aan de masteropleiding Vrije Kunsten op St. Lucas Antwerpen met een performance presentatie. Momenteel treedt hij op in Nederland en België. Ookhoudt hij zich bezig met het schrijven van korte teksten (verhalen, artikelen) en het maken van een podcast die in 2018 het licht zal zien.

Maaiek Jaspers 700

Maaike Jaspers

Maaike’s werken ontstaan uit dagboekfragmenten en observaties uit de dagelijkse leefomgeving van de mens. De verhouding van de mens tot de ander en zijn omgeving, en het zoeken naar zowel verbondenheid als individualiteit is een doorlopend thema. Maaike zoekt naar situaties waarin tijdelijk een ’andere’ of ‘parallelle’ realiteit bestaat. Ze nodigt vaak andere mensen uit onderdeel te worden van het proces: in een spel, een serie gesprekken, of een bouwproject met specifieke regels. In deze sterk ingekaderde ruimtes zijn de manieren van samenwerken en communiceren tussen de deelnemers het onderwerp. Momenteel werkt zij met een mengvorm van tekeningen, teksten en films. Ze bestudeert de omgevingen (met eigen regels en interacties) van de mens in het dagelijks leven, en onderzoekt manieren hoe zij meer verhalende elementen kan integreren in haar werk.

Maaike Jaspers (1991) studeerde in 2014 af aan de richting Fine Art op de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht met een reeks performances en installaties. Na haar studie werkte zij in het kader van het Stokroos Stipendium een periode in Berlijn. Momenteel werkt zij in Nijmegen aan nieuwe filmexperimenten.

Expeditie Noord
Expeditie Noord is het residentieprogramma van Festival De Oversteek. Jaarlijks gaan twee beeldend kunstenaars aan de slag met nieuw werk op locatie in Nijmegen-Noord. Hierbij laten zij zich inspireren door de aanwezige natuur en cultuurhistorie. Met Expeditie Noord wil Festival De Oversteek het dynamische rivierenlandschap van Nijmegen-Noord gebruiken als decor en podium voor beeldende kunsten. Het eindresultaat van het werkproces van kunstenaars belicht het landschap op kunstzinnige wijze, en nodigt publiek uit met nieuwe ogen naar de omgeving te kijken.
In 2018 is de derde editie van Expeditie Noord. In 2016 stippelden Eva Olthof en Michiel Huijben een interactieve performancewandeling uit over eiland Veur-Lent, in 2017 deden Dorien de Wit en Isolde Venrooy dit.
Alle kunstenaars van Expeditie Noord documenteren hun wandelingen. Ze maken notities, foto’s en video’s van hun werkproces en de uitvoering ervan. Door de documentatie blijft het werk ook na Festival De Oversteek beschikbaar, en ontstaat een duurzaam naslagwerk over de ontplooiing van het Rivierpark.

2 september
Hof van Holland/Art Laboratory, Oosterhoutsedijk 88 | vertrek bij kraam
Doorlopend tussen 13.00 & 17.00 uur 

9 september
Bastion, Doornik 1a | achterin
De half uur durende video-installatie start om 12.45, 13.45, 14.45, 15.45 en 16.15 uur.

Loading script and Flickr images