Expeditie NoordTijdens Festival de Oversteek vindt het nieuwe kunstproject Expeditie Noord plaats. Twee kunstenaars nemen je mee voor een performancewandeling door Nijmegen-Noord. Je bekijk het landschap en de natuur om je heen door de ogen van de kunstenaar. De route krijgt vorm aan de hand van een door de kunstenaar gekozen onderwerp, verhaal, of detail dat in verband staat met het landschap.
 
4 september: Michiel Huijben 
Zondag 4 september zijn er wandelingen met Michiel Huijben (1985). Aan de hand van het nieuwe landschap bij de Spiegelwaal neemt Huijben je mee langs verschillende vergezichten. In de wandeling, begeleid door een lezing, gaat hij in op hoe verschillende perspectieven op het landschap zich met elkaar vermengen en elkaar afwisselen.

Michiel Huijben brengt in al zijn werk kunst en architectuur(-theorie) samen. Zo laat hij je op een onconventionele manier naar architectuur en het concept van ruimte te kijken. Bijvoorbeeld door architectuur met herinnering te ontleden, of door rondleidingen door een virtueel gebouw. Huijben studeerde beeldende kunst aan St. Joost, Breda en het Sandberg Instituut, Amsterdam en een master Architectural history, theory and interpretation aan the Cass, London Metropolitan University, Londen.

11 september: Eva Olthof 
Hoe bekijk je een totaal veranderd landschap dat voorheen nog zo bekend voor je was? Deze vraag onderzoekt Eva Olthof (1983, Nijmegen) tijdens haar wandeling over het oostelijk gedeelte van eiland Veur-Lent. Ze neemt je mee langs een aantal ‘gevonden plekken’ en laat zien hoe haar kijk op het nieuwe landschap bepaald is door beelden van anderen en van haarzelf. Olthof laat zo het nieuw ontstane landschap van eiland Veur-Lent resoneren met andere landschappen, waarbij je een aantal plekken bezoekt die niet zichtbaar zijn met het blote oog. Tijdens de wandeling krijg je steeds sterker het gevoel onderweg te zijn.
 
Olthof werkt sinds 2010 aan publicaties, installaties en performances waarin zij de geschiedenis van specifieke locaties en gebeurtenissen onderzoekt. Ze verzamelt verschillende soorten beelden en teksten via veldwerk, archiefwerk en fotografie, om deze vervolgens te herschikken tot nieuwe samenstelling. Eva Olthof studeerde af aan het Dutch Art Institute in Arnhem. Ze werkte eerder als artist in residence in Chili bij CRAC Valparaíso en in Indonesië bij Cemeti Art House.

Praktische informatie
De wandelingen zijn beide dagen om 11.00, 14.00 en 16.00 uur en duren 30 minuten. Vertrekpunt is het Bastion op eiland Veur-Lent. Toegang is op vertoon van je festivalticket. Let op: er is beperkt capaciteit. Wil je zeker zijn van een plekje? Stuur dan een mailtje naar This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.. Vermeld daar ook op welke dag en welk tijdstip je de wandeling loopt. Meer informatie over vertrektijden en -locaties volgt binnenkort.