8 MINUTE TIME TRAVEL8 MINUTE TIME TRAVEL is een mobiele installatie voor zonaanbidders. Met een speciale telescoop kijk je naar de zon en maak je en tijdreis van 8 minuten. Ondertussen leer je alles over het hemellichaam. Hoe oud is de zon eigenlijk? En hoe lang blijft hij nog aan de hemel staan? Maak op speciaal papier je eigen zonneprint en neem het zonnetje mee naar huis. Gebruik daarbij alles wat voorhanden komt: appels uit de boomgaard, bloemen in de wei of wat er ook in je broekzak zit. 8 MINUTE TIME TRAVEL is een project van Eva Bullens en Floortje Zonneveld.


11 september
Drempel, Oudedijk over de Spiegelwaal
doorlopend tussen 13.00 en 17.00 uur

9x13 - MorendoMet Morendo schotelen de 10 professionele musici van neo-fanfare 9x13 het festivalpubliek een ontroerend, vrolijk verhaal voor over liefde, sterven en rouw. IJzersterke hedendaagse muziek, strakke choreografieën en een tragische optocht vormen een uitbundig feest van het leven in een feestelijke fanfareverpakking. Het is de meest swingende rouwstoet ooit. Geregisseerd door acteur en theatermaker Erik van der Horst en met een choreografie van Pim Veuling, met composities van Pete Harden, Oscar Bettison, Sascha Thiele en Wolfgang Rihm. Neo-fanfare 9x13 is een initiatief van Stichting Ensemble Klang.
 

11 september
Doornikse Natuurakkers, via struinpad aan het einde van Doornik, evenwijdig aan Waaldijk
13.30, 14.30 en 16.30 uur (30 minuten)

AAPNOOTMIES


Foto: Nick Toet

AAPNOOTMIES maakt Nederlandstalige indiepop. Zangeres Dinaire Scheffers leefde twee jaar als kluizenaar op haar kamer in Den Haag. Toen ze naar buiten kwam, deed ze dat met debuutalbum AAPNOOTMIES onder haar arm. Met daarop tien spannende, Nederlandstalige poppareltjes. AANPNOOTMIES verenigt uitersten. De band klinkt klein en bombastisch. Elektronisch en organisch. Kinderlijk en volwassen. Dinaire noemt zelf invloeden als Jónsi, Sigur Ros en James Blake. Wij horen vooral een volstrekt oorspronkelijk, jong talent. Typisch zo’n artiest waarvan je later zegt dat je die nog eens op Festival De Oversteek hebt gezien.


11 september
De Kleine Wiel, Karl Marxstraat 101, Lent
14.00 en 16.00 uur (30 minuten)

AnNaonymi - InterMundumHet duet InterMundum speelt zich af op een plek tussen dromen en waken in. Twee danseressen zijn verwikkeld in een voortdurend spel van aantrekken en afstoten. Met behulp van elastische banden komen ze steeds dichter bij elkaar. Of bevrijden zij zich er juist mee? InterMundum is gemaakt door de Zwitserse dansers Anna Zurkirchen en Naomi Schwarts. De voorstelling is een onderzoeksproject in aanloop naar hun afstuderen in 2017 aan de Fontys Dansacademie.


4 september
Hof van Holland, Oosterhoutsedijk 88, Lent
13.30, 14.30, 15.30 uur (15 minuten)

Bettie ServeertBettie Serveert staat al meer dan twintig jaar aan de top van de Nederlandse indierock. Met debuutalbum Palomine uit 1992 veroverde de band in korte tijd een groot publiek. Energiek, aanstekelijk, verfrissend, authentiek en bezield met een rauwe energie. Zo is Bettie Serveert altijd blijven klinken. De band deelde het podium met grootheden uit de rock’-n-roll zoals Jeff Buckley, Wilco, Counting Crows en Buffalo Tom. Spil van de band is zangeres Carol van Dyk en gitarist Peter Visser. Beiden maakten in 2013 al een album onder de naam Me & Stupid. Op Festival De Oversteek verzorgen zij een bijzonder duo-optreden.

 

11 september
De Kas, Laauwikstraat 75, Lent
15.00-15.45 uur

Bram StadhoudersBram Stadhouders is één van de meest vooraanstaande jonge componisten en gitaristen van Europa. Hij krijgt veel lof voor zijn vrije manier van improviseren. Stadhouders vermengt invloeden uit ambient jazz, artrock, wereldmuziek en hedendaags, gecomponeerde muziek. Hij gebruikt zang, gitaar en verschillende vormen van elektronica. Stadhouders werkte samen met uiteenlopende muzikanten, van de Mongoolse zanger Urna Chachar-Tugchi, tot het Nederlands Kamerkoor. Zijn laatste werk omschrijft hij zelf als ‘een epische, moderne en mysterieuze voorstelling voor een intiem kamertrio.’ Op Festival De Oversteek speelt hij een geheel geïmproviseerd stuk en laat zich inspireren door de locatie en het omringende landschap.


4 september
Dijkhuis Gijs/Fort Beneden Lent, Zaligestraat 8, Lent
13.45 en 16.00 uur (30 minuten)

by BY – VER-by BY neemt je in VER- mee op reis. Wat er achter ‘VER’ komt mag je zelf invullen: verwarring, verduidelijking, vervaging, verbinding… by BY maakt grensoverschrijdende en interdisciplinaire performances op locatie en bestaat uit Bart Merks en Yuliya Globa. Zij maakten VER- samen met stemkunstenaar Annelie Koning. De voorstelling onderzoekt de informatiestroom tussen hoofd en hart. Een gevoel kan niet spreken, een gedachte wel. Kun je een gevoel eigenlijk wel omzetten in woorden? by BY beweegt om mensen te bewegen. Publieksinteractie speelt een belangrijke rol.


11 september
Bastion, onder de Waalbrug, op eiland Veur-Lent
13.15, 14.15, 15.15 uur (20 minuten)

Carla Róisín Behal - PosthumanCarla Róisín Behal heeft vast en zeker vaak naar 2001: A Space Oddysey gekeken. Dezelfde serene, verstilde en onaardse sfeer die Stanley Kubrick verbeeldt in zijn meesterwerk, is terug te zien in de voorstelling Posthuman. Het publiek kijkt naar wat drie ruimtevaarders lijken te zijn, gevangen in tijd. Ze zoeken een uitweg, vinden steun bij elkaar en betrekken de toeschouwer in hun choreografie. Ga mee op zoek naar de ‘final frontier’ in deze kosmische voorstelling. Carla Róisín Behal staat bekend om haar multidisciplinaire voorstellingen. Zij rondde de bachelor Mime af op de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten.


4 september
Schuur van Henk, achter Café De Zon, Oosterhoutsedijk 16, Lent
14.45 en 16.15 uur (20 minuten)

Chantal Acda (BE)


Foto: Terry Magson

Chantal Acda werd geboren in Helmond en verhuisde op haar eenentwintigste naar België. Mede omdat ze houdt ‘van de dingen die niet gezegd worden’. Haar kleine, ingetogen liedjes hebben een grote zeggingskracht. Ze werkte samen met acts als Marble Sounds en Isbells. Met Craig Ward speelde ze in 2012 al op Festival De Oversteek. In 2015 verscheen haar tweede soloplaat onder eigen naam: The Sparkle In Our Flaws. Ze nam de plaat op samen met vriend en rasmuzikant Peter Broderick. HUMO noemde het ‘één van de mooiste Belgische platen van 2015. Hypnotiserend in al zijn minimalistische eenvoud.’


11 september
Nederlands Hervormde Kerk, Oude Kerkhof 13, Bemmel
13.30 en 15.00 uur (30 minuten)

Chop WoodChop Wood begon als soloproject van Odilo Girod, voormalig voorman van Coparck. Coparck ken je misschien nog van het nummer ‘The World of Tomorrow’, dat in 2005 te horen was in een kaasreclame (je weet wel, met die grote, ronde kazen). Terug naar Chop Wood. Eind dit jaar verschijnt een tweede plaat, online zijn al enkele nummers te horen. Girod vermengt akoestische en elektrische instrumenten. Hij creëert in korte liedjes diverse klankwerelden. Er zijn invloed te horen van Beck, Eels en Jamie Lidell. Op Festival De Oversteek presenteert Chop Wood voor het eerst met band werk van het nieuwe album.


4 september
Hof van Holland, Oosterhoutsedijk 88, Lent
15.00 en 16.30 uur (30 minuten)

Cie. Perelman - Zu den Sachen selbstZu den Sachen selbst is een tragikomische voorstelling van Cie. Perelman over interpretatie-problemen, intimiteit en zoektochten naar de waarheid. Cie. Perelman weigert ten prooi te vallen aan cynisme en dus pellen de acteurs het bestaan af tot haar kern. Ze beginnen vol goede moed, gevulde glazen en een rokende sigaret. Om bij het invallende ochtendgloren te beseffen dat wat er écht toe doet, misschien wel zo banaal is als de puurheid van de lege vellen van je nieuwe agenda. Cie. Perelman maakt komische voorstellingen rond filosofische- en wetenschappelijke thema's. Brutaal en nieuwsgierig. Een ontwapenende openheid is hun kracht.


4 september
Kersenboomgaard, achter station Nijmegen Lent, toegankelijk via Zaligestraat
14.00-14.55 uur

11 september
Ooibosje aan de Waal, bereikbaar via het struinpad langs de Waal achter Café de Sprok (Waaldijk 9, Bemmel) of via ‘t paadje vanaf de Defensiedijk ter hoogte van het gemaal
13.30-14.25 uur

DarlynRauw, vrij en rootsy, maar met een elegant randje: dat is Darlyn in een notendop. De band grijpt graag terug naar oude folk en americana. En doet dat met verve: in december 2015 presenteerde Darlyn de nieuwe ep Fallow Land in een volledig uitverkocht Paradiso. Darlyn klinkt warm, ongedwongen en een tikkeltje melancholiek. Grote troef is de gouden stem van frontvrouw Diwa Meijman. ‘Zelf een blinde hoort de internationale allure in haar stem’, aldus de Telegraaf. Door de vrolijke, energieke en dynamische uitstraling, is Darlyn ook nog eens een genot om naar te kijken.


4 september
Schuur van Henk, achter Das Kabinett, Vossenpelssestraat 16, Lent
14.00 en 15.30 uur (30 minuten)

De Stilte - 1-2tje


Foto: Davide_Incontri

Stel je voor: twee mensen die tien minuten dansen in een vierkant speelvlak van 3,5 bij 3,5 meter. Zomaar ergens buiten: in de polder, een boomgaard of een mooie tuin… Dat is een 1-2tje! Tijdens een 1-2tje maak je spelenderwijs kennis met de wereld van de moderne danskunst. Je ziet nieuwe vormen en leert andere werelden kennen. Er is zoveel meer als je even je fantasie gebruikt! 1-2tjes zijn gemaakt door De Stilte. De jeugdtheaterproducent werd meerdere keren bekroond tot het meest internationaal bereisde gezelschap van het land. Educatie is een integraal onderdeel van alle activiteiten.


11 september
Sprokkelbos, achter Das Kabinett, Vossenpelssestraat 16, Lent
13.30 en 15.00 uur (10 minuten)

Else Kemps


Foto: Rob Hiltz

Else Kemps (Malden, 1995) won in februari dit jaar het grootste poëzieconcours van het Nederlandse taalgebied, de Turing Gedichtenwedstrijd. De jury over haar gedicht ‘En of het zo door kon gaan’: ‘Een efficiënte compositie in woord en beeld, bijzondere humor en (met) het talent om iets groots op laconieke toon aan de orde te stellen.’ Kemps begon zo rond haar negende met het onderkliederen van haar K3-dagboeken met odes aan onbereikbare jeugdliefdes. Tegenwoordig studeert Creative Writing aan ArtEZ in Arnhem. Het liefst schrijft ze over jongeren die gemiddeld drie keer per week een grens overgaan.


4 september
Hof van Holland, Oosterhoutsedijk 88, Lent
14.00 en 16.00 uur (10 minuten)