Uitgelichte route: editie west van Bas Broeder


Foto: JBO Photography

Zondag 3 september

Zaterdagavond 2 september mee met Dorien de Wit op Expeditie Noord en na ‘t stappen door de rivierklei over het Lentereiland verlicht en bourgondisch afsluiten in het fraaie groen op Hof van Holland. Dat de wijn mag vloeien!
 
En dan is het alweer zondag, de 3e september. In de schemer van de botenloods van roeivereniging De Waal - een nieuwe deelnemende locatie - natuurlijk naar de openingsvoorstelling van Rotterdamse songwriter iET met dansers van het gerenommeerde gezelschap Conny Janssen Danst. Spannend hoe dit uitpakt zo tussen de boten!
 
Ervan uitgaande dat we 13.30 uur weer op de trappers staan: op naar het Bastion voor de voorstelling van Dalton Jansen (DDJ Choreography). Deze überruimtelijke locatie onder de Waalbrug inspireert, heel benieuwd hoe deze jonge choreograaf met zijn dansers er gebruik van maakt.
 
Vervolgens weer terug richting Oosterhoutsedijk, op naar de groene oase Hof van Holland waar de placemakers van Fabrikaat met de installatie KAPKAR / SF-P7S tijdelijk zijn neergestreken. Tussen het lommerrijke groen treden ‘zomaar’ een paar jazzbobo’s op om u tegen te zeggen: Estafest. Hopen dat Anton Goudsmit op dreef, goedgemutst en in vorm is, en volledig losgaat en uitfreakt. Ook wel toe aan een drankje inmiddels en dat komt wel goed daar.
 
Waarschijnlijk vliegt de tijd en zal het alweer over 15.00 uur zijn, tijd de rust van de Waal eens op te zoeken. Vanaf de Oosterhoutsedijk laat ik me uitrollen richting Waal waar Julia Heider op een sfeervol strandje bij paal 885 de voorstelling Matar a saudades heeft ontwikkeld. Over grenzen, vluchtelingen, avonturen; ik verwacht geen lichte kost.
 
Retour naar de dijk door het prachtige Rivierenpark en wellicht dat onderweg een zwervende visarend of lepelaar betrapt kan worden. Op het terras van Koken aan de Waal even relaxen met iets lokaal gerookts of geroosterds en een bijpassend drankje. Songwriter Rogier Pelgrim is hier te gast. Ook een aardige aansluiting met de vorige voorstelling. Hij reisde afgelopen jaar en nam de opgepikte invloeden mee.
 
Dan tijd voor wat heftigers; in de bunker van Fort Beneden Lent de performance-voorstelling van MCHNRY. Live art, action paint, synths, herrie… Wel even lekker. En wow: wat een te gekke plek! Waarom gebeurt er hier niet vaker iets?
 
Waarschijnlijk zitten we dan al in de xtra tijd: dan maar blijven hangen op het fort, genoeg gezien, genoeg beleefd, even laten bezinken en daarbij vermoed ik dat het daar in de luwte gezellig is. Hoop vooral ook te horen van al wat ik gemist heb; flamenco en dans in het fraaie groen van de pinetum van Landgoed Oosterhout, de pedalsteelvoorstelling van Mathijs Leeuwis daar om de hoek bij het idyllische Imkerij Bloem, etc etc.
 
Veel plezier!
 
Bas Broeder
Creatief/zakelijke leiding Festival de Oversteek
 

Loading script and Flickr images